Pyłek kwiatowy nazywany często mianem pyłek pszczeli to jeden z najbardziej przebadanych i prozdrowotnych produktów pszczelich.
Pyłek kwiatowy (pszczeli) zbierany jest przez robotnice pszczoły miodnej. Pszczoły zbierają pyłek do swoich uli w celach pokarmowych – pyłek jest cennym pokarmem samym pszczół. Jak się okazało – nie tylko pszczół. Także człowiek – coraz częściej – korzysta z dobrodziejstw zbieranego przez pszczoły pyłku.
Pyłek kwiatowy wspomaga leczenie wielu chorób (np. chorób układu krwiotwórczego, układu nerwowego, układu krążenia, wspomaga leczenie ran oparzeniowych), ale także dzięki bogatemu składowi, dzięki któremu nazywany jest niekiedy „bombą witaminową” wspomaga układ odpornościowy, który – zwłaszcza w okresie jesieni i zimy wymaga dodatkowego wsparcia chroniąc nas przed różnego rodzaju infekcjami.
W składzie pyłku kwiatowego znajdziemy kilkadziesiąt różnych substancji, z których wiele ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pyłek kwiatowy zawiera liczne witaminy, minerały i mikroelementy, enzymy, białka, które w doskonały sposób odżywiają nasze komórki, wzmacniając nasz organizm.
Dlatego, szczególnie w czasach mody na produkty ekologiczne, warto polecić włączenie do codziennej diety pyłku kwiatowego, który w najbardziej naturalnej postaci obnóży można kupić w każdym dobrym sklepie pszczelarskim lub u samych pszczelarzy.
Jeśli chcesz więcej przeczytać na temat pyłku pszczelego sprawdź co napisano na popularnym blogu pszczelarskim www.pszczoly.info >> pyłek kwiatowy.
2 odpowiedzi na “Pyłek pszczeli – kwiatowy – bomba witaminowa na poprawę odporności”
W Polsce zaczyna wracać moda na zdrowie, naturalną żywność, która była podstawą dla poprzednich pokoleń. Mnie jako miłośnika produktów pszczelich to niezmiernie cieszy!
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co naturalne jest lepsze dla nas niż to co chemiczne. Pyłek po prostu uwielbiam kocham ubóstwiam 🙂